Southend, SS2

Our client was a family looking to redefine the living accommodation at ground floor level of their period semi-detached property, whilst also looking to add increased space and an en-suite to the master bedroom at first floor level.

The existing living accommodation provided a small galley kitchen, dining room and living room. To the rear an existing conservatory lay disused and cold for much of the year and all of these rooms were separate of each other, failing to provide the modern living accommodation desired by the owners.

The site dropped in height from front to back, meaning significant steps down to the rear garden from the conservatory. We embraced this, introducing a split level to create physical differentiation between old and new areas, offering a wonderful sense of journey and movement through the house from front to back, high to low, as one navigates the internal space. Moreover, we were able to create an open-plan living space with clearly defined uses, whilst also fully a key part of the brief - bringing the garden into the house and removing the barrier that existed between internal and external spaces, which have existed as two separate entities. 

Location:

Sector:

Status:

Date:

Southend, Essex

Residential, Private

Planning

2018

Studio Forty

40 Pauline Gardens  Billericay  Essex  CM12 0LB

01277 650730

RIBA Chartered Practice.jpg